Čo nesmie chýbať v batohu skialpinistu

S pohľadom na zasnežené špičky hôr sa v každom nadšencovi skialpinizmu začne stupňovať túžba konečne vyraziť do hôr a užiť si znovu ten skvelý pocit, keď námaha počas stúpania je odmenená perfektnými oblúkmi pri zjazde po nepoškvrnenom snehu. Ako sa ale správne pripraviť na skialpovú túru? Aký batoh si vybrať a čo doň zbaliť, aby sme si boli istí, že máme všetko potrebné, no zároveň nič zbytočné navyše? Skúsení skialpinisti v tom majú jasno, ale začiatočníci ešte nemusia presne vedieť akú základnú výbavu si zvoliť a čomu sa naopak vyhnúť.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu

Poďme teda pekne poporiadku:

1. Batoh

Predtým ako vôbec začneme uvažovať, čo si naložíme do batohu, je potrebné si zvoliť taký, ktorý je vhodný na skialp. Dnes je na trhu dostupných veľa rôznych modelov skialpových batohov od rôznych výrobcov. Od bežných turistických sa líšia najmä špeciálnymi vreckami na lopatu a sondu, ako aj možnosťou uchytenia lyží, ak budete počas svojich výletov musieť zdolávať technické, či lezecké úseky. V posledných rokoch sa populárnymi stali airbagové batohy, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť prežitia pri zachytení lavínou. Pre jednodňový výlet je ideálnou voľbou batoh s objemom 28-30 litrov.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu 02

2. Lavínový vyhľadávač, lopata a sonda

Spolu s lavínovým vyhľadávačom (ten by mimochodom nemal byť upevnený na ruksaku, ale uložený v príslušnom vrecku oblečenia) tvorí lopata a sonda základnú bezpečnostnú výbavu, ktorú musíte mať pri sebe pre prípad záchrannej akcie po páde lavíny. Spôsob práce s týmito nástrojmi je potrebné si ozrejmiť ešte pred vašou prvou skialpovou túrou.   

3. Lekárnička

S malou súpravou obsahujúcou najmä náplasti, obväzy, dezinfekciu, trojcípu šatku a termoizolačnú fóliu zvládnete ošetrenie menších poranení. Pri väčších nehodách určite bezodkladne kontaktuje záchranné zložky.

4. Základná vrstva oblečenia a doplnky

Funkčná bielizeň je začiatočníkmi často podceňovaná, no obzvlášť pri zimných aeróbnych aktivitách je táto prvá vrstva oblečenia dôležitým základom. Pri výkone totiž odvádza prebytočnú vlhkosť od pokožky, vďaka čomu vás udržuje v suchu. A nejde tu len o pocit tepelného komfortu.

Ideálnou voľbou je základná vrstva s vysokým obsahom merino vlny. Tento prírodný materiál poskytuje vysokú úroveň tepelnej izolácie a priedušnosti, no zároveň dokáže udržať pocit tepla aj keď navlhne. Merino je navyše prirodzene antibakteriálne, zabraňuje vzniku zápachu a poskytuje ochranu pred UV žiarením.

Druhou možnosťou je termoprádlo vyrobené zo syntetických materiálov. Jeho výhodou je, že ponúka vynikajúci pomer izolácie ku hmotnosti a rýchlo schne.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu 03 Termoprádlo

Či už si vyberiete jedno alebo druhé, hlavné je mať počas skialpovej túry so sebou náhradné kúsky prvej vrstvy oblečenia. To platí aj pri doplnkoch. Pár náhradných rukavíc, ponožiek a rezervná čiapka môže byť v kritických situáciách rozdielovým detailom, od ktorého bude závisieť, ako z nich vyviaznete. 

5. Izolačná a ochranná vrstva oblečenia

Znie to triviálne, ale pri balení na vaše skialpové dobrodružstvo je potrebné v batohu rátať aj s voľným miestom pre oblečenie, ktoré zo seba vyzlečiete. Obzvlášť pri skorých ranných štartoch vyrazíte za nízkych teplôt, ktoré sa v priebehu dňa budú zvyšovať. Rásť bude aj vaša telesná teplota počas výkonu a postupne zo seba zhodíte hardshell či páperku. Niesť ich ďalej inde ako v batohu bude značne nepohodlné.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu 04 Hardshell a paperka

6. Jedlo a pitie

Podávať výkon znamená spaľovať kalórie. A tie musíte počas skialpovej túry dopĺňať, inak sa môže ľahko stať, že vysilení nebudete schopní pokračovať alebo sa vrátiť. Určite si teda so sebou zbaľte nejaký ľahký sendvič, energetické tyčinky, prípadne ovocie, med alebo hroznový cukor.

Rovnako dôležitý je pitný režim. V zime častokrát nemusíte pociťovať smäd a dehydratácia sa môže dostaviť veľmi rýchlo a nečakane. Preto si k jedlu nezabudnite pribaliť aj fľašu s vodou alebo iontovým nápojom, či termosku s čajom.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu 05 Jedlo Pitie Ochrana pred slnkom

7. Ochrana pred slnkom

Ďalšia často opomínaná vec. Slnko má svoju silu aj v zime, a preto je potrebné si zbaliť a najmä v prípade potreby aj použiť opaľovací krém (ideálne SPF 50). Dôležité sú aj slnečné okuliare vhodné do vysokohorského prostredia. Sneh je schopný odraziť až 90% slnečných lúčov, takže váš zrak nepríjemnému jasnému svetlu nemá kam uniknúť. A znovu sa tu nebavíme len o komforte. Dlhodobým vystavením očí UV žiareniu riskujete tzv. Snežnú slepotu - veľmi nepríjemný akútny stav poškodenia očnej rohovky.

8. Mačky a cepín

Tieto pomôcky je určite vhodné si pribaliť, ak sa chystáte na túru za veľmi zľadovatených podmienok, alebo na jej trase budete musieť prekonať lezecké úseky.

Čo nesmie chýbať v skialpovom batohu 06 Macky a Cepin

V týchto ôsmich bodoch sme si zhrnuli základné veci, ktoré by nemali chýbať v batohu žiadneho skialpinistu. Aj keď sa balenie na skialpovú túru môže stať časom rutinou, odporúčame si vypracovať tzv. checklist, teda zoznam, v ktorom si postupne pri balení odškrtnete jednotlivé položky, aby ste nezabudli na nič dôležité.

Mohlo by vás zaujímať