Ako sa obliecť na bežky

Chcete začať s bežeckým lyžovaním? Skvelý nápad! Je to totiž jeden z najzdravších športov, ktorý vás navyše spojí s prírodou. Aby ste si ale tento zdravý pohyb na sviežom vzduchu čo najviac vychutnali, je dôležité správne sa obliecť. Preto vám prinášame niekoľko nasledujúcich rád.

Ako sa obliecť na bežky

Bežecké lyžovanie sa teší veľkej obľube najmä v severoeurópskych krajinách, ale aj Taliansku, či Kanade. Cestu k nemu si však nachádza aj čoraz viac ľudí na Slovensku. Pre niekoho predstavuje skutočné športové nasadenie, pre iných zas relax. V každom prípade si ale vyžaduje určitú úroveň fyzickej námahy a keďže sa praktizuje v horách, pri teplotách okolo 0°, správne oblečenie na bežky zabezpečí, aby sa nezabudnuteľný deň v prírode nezmenil na nočnú moru.

Základné pravidlo – obliekať sa vo vrstvách

Pri oblečení na bežky je potrebné mať na pamäti dve základné veci: aktuálnu vonkajšiu teplotu a plánovanú intenzitu fyzickej záťaže. Ako už bolo spomenuté, bežecké lyžovanie je šport prevádzkovaný pri nízkych teplotách. Podobne ako zjazdové lyžovanie. Zásadný rozdiel je však v dosahovaných rýchlostiach a intenzite výkonu. Preto na bežky v žiadnom prípade nepoužívajte oblečenie určené na zjazdové lyžovanie, ktoré je od základu navrhnuté tak, aby udržalo čo najviac tepla a hermeticky vás chránilo pred vetrom. Úlohou oblečenia na bežecké lyžovanie je naopak zabezpečiť dostatočný odvod prebytočného tepla a vlhkosti od tela, ktoré podáva intenzívny výkon. Úroveň telesného komfortu je teda potrebné regulovať vrstvením oblečenia. Čo ak je veľmi chladno? Jednoducho pridáte jednu vrstvu. No ak to zároveň preženiete s výkonom, začnete sa potiť a v končenom dôsledku vám bude ešte väčšia zima.      

V neposlednom rade je treba myslieť na to, že pri bežeckom lyžovaní je v nasadení prakticky celé telo. Jedná sa o pravidelný opakovaný pohyb, preto je ideálne mať na sebe čo najľahšie oblečenie, ktoré nebráni slobode pohybu.

Čo si obliecť pod bundu?

Ideálne je pravidlo troch vrstiev. Prvou, tzv. základnou vrstvou je termoprádlo, ktoré je v kontakte s pokožkou. Dôležitý je preto výber materiálov. Bavlna je síce mäkká a príjemná na dotyk, no rýchlo navlhne a dlho schne, a preto neposkytuje dobrý základ na to, aby ste počas behu na lyžiach ostali v suchu. Oveľa viac sa v tomto smere osvedčili syntetické materiály ako polyester alebo polypropylén. Ich výhodou je vysoká priedušnosť, schopnosť odvodu vlhkosti od tela a v neposlednom rade aj elasticita, ktorá je nevyhnutná pre podporu pohybu. Príkladom je tričko 2nd Skin (dostupné aj v dámskej verzii), ktoré má vďaka špeciálnej tkanine Dryarn® v jednotlivých častiach odevu rôznu hustotu, a tým umožňuje čo najväčšiu voľnosť pohybu. 

V prípade nízkych teplôt je potrebné použiť druhú vrstvu, ktorá má za úlohu pôsobiť ako štít medzi vašim telom a mrazivým vzduchom. V tomto prípade je vhodným materiálom fleece.

Pánske oblečenie na bežky

Ideálnym príkladom ľahkého a funkčného oblečenia na bežky je dres Apex. Jedná sa v podstate o vrchnú časť pretekárskej kombinézy, ktorá bola navrhnutá v spolupráci s talianskym národným teamom pre olympijské hry v Pjongčang. Hruď, boky a rukávy tohto dresu sú vyrobené zo špeciálnej tkaniny Schoeller®, ktorá pôsobí ako podpora svalov, zatiaľ čo chrbtová časť je navrhnutá tak, aby poskytla čo najvyššiu úroveň priedušnosti. Dresy vo všeobecnosti predstavujú druhú vrstvu oblečenia na bežky, avšak pri miernych teplotách je možné si dres Apex obliecť aj samostatne, teda priamo bez použitia základnej vrstvy. Týmto spôsobom ho používa napríklad aj majster sveta v behu na lyžiach a ambasádor značky Sportful Federico „Chicco“ Pellegrino.

Treťou vrstvou oblečenia na bežky je zvyčajne ľahká a priedušná bunda, ktorá má za úlohu ochrániť vás pred dažďom, snehom a vetrom. Sportful prišiel s nápadom spojiť tieto dve vrstvy do jedného kusu oblečenia – ľahkej vetruodolnej bundy Squadra, ktorá je na prednej strane, bokoch a rukávoch vybavená membránovou tkaninou Gore-Tex Infinium™ Windstopper® a priedušnou tkaninou na chrbte. Ak však hľadáte vyslovene pretekárske oblečenie, odporúčame si pozrieť vestu Apex, ktorá je ideálna pre použitie s pretekárskou kombinézou.

V prípade, že nepoužívate kombinézu, vhodnou voľbou pre spodnú časť oblečenia na bežky sú elasťáky Squadra, ktoré sú určené pre rôzne úrovne intenzity tréningu. Všetky spomínané produkty nájdete aj v špeciálnej pánskej kapsulovej kolekcii Anima, ktorou značka Sportful oslavuje 50. jej pôsobenia v oblasti bežeckého lyžovania.

Dámske oblečenie na bežky

Podobne ako v prípade pánskeho oblečenia, ak hľadáte oblečenie pre maximálny výkon, alebo plánujete beh na lyžiach pri miernych teplotách a miesto bežkárskej kombinézy uprednostňujete dvojdielne oblečenie, je vhodné pre takéto nasadenie zvoliť dámsku verziu dresu Apex, prípadne jeho jedinečné a štýlové prevedenie Doro Apex z kolekcie Doro Style vyvinutej v spolupráci s úspešnou talianskou biatlonistkou Dorotheou Wierer.  

Pri voľbe spodnej časti oblečenia máte k dispozícii dámske elasťáky Apex, ktoré sú taktiež dostupné aj v rámci kolekcie Doro Style.

V prípade zhoršenia počasia je vhodné tento outfit doplniť bundou Doro. Kombinácia izolačných a priedušných tkanín z nej robí všestrannú bundu pre tvrdé tréningy v extrémnom počasí, ale aj menej intenzívne vytrvalostné aktivity v miernych podmienkach.

Dámy majú samozrejme na výber takisto široký rad doplnkov. Napríklad čelenka Doro Style skvele ochráni čelo a uši, ktoré sú najcitlivejšími partiami hlavy.

Ak máte športové ambície, uvedené tipy na spôsob obliekania sa bežky a vhodné produkty z produktovej rady Performance a Doro Style vám dajú základný prehľad o tejto téme. S pribúdajúcimi skúsenosťami si už postupne iste nájdete vlastné kombinácie oblečenia pre jednotlivé podmienky a konkrétnu úroveň intenzity tréningu. Bežkári – turisti si oblečenie vhodné pre objavovanie krás prírody v pokojnom tempe určite nájdu v rámci produktovej rady Sportful Xplore.  

Pozrite si tiež prehľad aktuálnej kolekcie oblečenia na bežky Sportful Snow 2023.

zdroj: Sportful.com