Ako sa v zime obliecť na bicykel

07. dec'22

Ako zostaviť zimný cyklistický šatník tak, aby si si aj v tomto období naplno užil jazdu na bicykli? Poradí ti bývalý profesionálny cyklista, majster sveta a olympijský šampión Paolo Bettini! V krátkom rozhovore nám poskytol jednoduché a priame odporúčania ako na to.

1. Na čo je dôležité prihliadať pri výbere cyklistického oblečenia v zime?

Vedieť čo a ako si obliecť na bicykel je v zime kľúčové. Všetko závisí najmä od počasia a trasy, ktorej budeš čeliť. V zime sa rieši hlavne priedušnosť, v snahe udržať si konštantnú teplotu tela a zabrániť nadmernému poteniu. Dôležitá je teda optimálna termoregulácia. Tú zabezpečí kvalitné technické oblečenie, ktoré je základom toho, aby si si jazdu na bicykli v zime naplno užil.

2. Máš nejaký obľúbený set oblečenia na zimné cyklovýjazdy?

Nemám vyslovene obľúbený set. Ako som spomínal, všetko závisí od poveternostných podmienok, ale aj od toho, či idem jazdiť cestu alebo vybehnem do ľahšieho terénu na gravel bicykli. Bývam v Toskánsku, a počasie sa tu počas dňa rýchlo mení. Oblečenie, ktoré si na výjazd zvolím teda musí byť ráno schopné čeliť nižším teplotám, no zároveň sa neskôr potrebujem adaptovať na zvyčajne vyššie teploty popoludní. Nemám preto univerzálne cyklistické oblečenie na zimu, namiesto toho pracujem s vrstvením oblečenia a s vhodnosťou materiálov pre konkrétne podmienky.

3. Ok, ak SA BAVÍME o jazde na cestnom bicykli, ako konkrétne pracuješ s jednotlivými vrstvami?

Najprv si vždy pozriem predpoveď počasia na daný deň. U nás teploty nie sú nikdy až príliš nízke, ale musím byť schopný pripraviť sa na zmeny. Často sa napríklad stáva, že keď vyrazím ráno okolo 9:00, teploty sa hýbu niekde okolo 8°C, no keď sa poobede vraciam z výjazdu, môžu dosahovať 16 až 18°C. Dôležitá je predovšetkým základná vrstva. Je v kontakte s pokožkou, musí poskytnúť správny balans medzi izoláciou a priedušnosťou, a teda základ pre správnu termoreguláciu. Vďaka tomu ostaneš v suchu. Medzi moje obľúbené kúsky základnej vrstvy určite patria Bodyfit Pro tričká vo verzii s dlhým aj krátkym rukávom.

4. Tak už vieme, že východiskovým bodom je základná vrstva, ale čo ďalšie vrstvenie?

Vrstvenie je samozrejme kľúčové, a dôležitý je hlavne správny počet vrstiev. V Taliansku tomuto hovoríme „obliekať sa ako cibuľa“. Tak ako má cibuľa veľa vrstiev, rád ich mám na sebe viac aj ja, aby som sa vedel prispôsobovať meniacim sa podmienkam. Počas teplejších zimných dní na cesťáku veľmi rád používam bundu Fiandre Light NoRain, krátke nohavice Fiandre NoRain Pronávleky na nohy Fiandre. Tie pri vyšších teplotách následne vyzliekam. Keď sú dni chladnejšie, začínam priamo s dlhými nohavicami Classic.

5. Ako je to u teba s jazdením, ak predpoveď počasia nie je práve najlepšia, no napriek tomu máš chuť ísť von a užiť si to?

Pri premenlivom počasí je mojou voľbou gravel bicykel. Prečo? Milujem byť pri jazde na bicykli obklopený prírodou, lebo môžem dať slobodný priechod svojim emóciám a uvoľniť energiu v sebe. Bicyklovanie v lese navyše poskytuje ochranu pred studeným vetrom a menej stabilným počasím. Výzvou však je zvládnuť blato a dážď, takže moje oblečenie na gravel bicykel je prioritne o ochrane pred vodou.

6. Aké oblečenie teda volíš pre jazdu na zablatených nespevnených cestách?

Aj pri oblečení na gravel platí spomínané „cibuľové pravidlo“. Tento druh cyklistiky je síce viac ležérny a menej orientovaný na výkon ako cestná cyklistika, no moje pravidlá pre výber zimného cyklooblečenia sú aj v tomto prípade rovnaké. Aj pri menej intenzívnej záťaži je kľúčom správny pomer izolácie a priedušnosti, vďaka ktorému si svoju jazdu ozaj užijem. V zime sú na gravel ideálne dlhé nohavice Supergiara s trakmi a extra vreckom. Doň si môžem odložiť veci, ktoré potrebujem pri dlhších výjazdoch. Zvyčajne ich kombinujem s veľmi pohodlnou a všestrannou bundou Supergiara.

Zimné oblečenie na gravel bicykel

7. Ktorý kúsok z tvojho cyklistického šatníku však v každom prípade nesmie chýbať na tvojich výjazdoch?

Chlad a studený vietor sa pri jazde na bicykli dajú zvládnuť, pretože tvoje telo pracuje vo vyššej intenzite a dokáže sa väčšinou dostatočne zahriať. Iné je to ale v prípade dažďa. Ten sa rýchlo môže stať najväčším nepriateľom cyklistu. Preto keď počasie nie je práve najlepšie, vždy si so sebou beriem pláštenku Hot Pack. Je ľahká, skladná, využiteľná aj v lete, a pre jazdu na jeseň v zime je doslova fundamentálna.

8. Prejdime k doplnkom oblečenia. Ktoré z nich sa podľa teba hodia do zimnej cyklistickej výbavy?

Ak je reč o doplnkoch, prvé čo mi napadne sú kvalitné rukavice Fiandrečiapka Fiandre NoRain. Aj keď počasie vyzerá fajn, mám ich stále pri sebe, aby som ich mohol v prípade potreby použiť.

9. Ak by si si mal predsa LEN zvoliť oblečenie, ktoré sa v zime hodí na cestu aj gravel, ktoré by to bolo?

Jednoznačne bunda Total Comfort, ktorá ponúka veľmi dobrú ochranu a excelentnú priedušnosť.

10. Ďakujeme za tvoje odporúčania pre výber zimného cyklistického oblečenia. Prezraď nám prosím ešte, ako je to teraz u teba s motiváciou, čo sa týka cyklistiky?

Pre mňa bola cyklistika vždy viac vášňou ako prácou. Zažil som na bicykli veľa krásnych, ale aj nie príliš dobrých momentov, no práve moja vášeň pre tento šport je vždy veľkou motiváciou pre jazdenie. Všetko je to o emóciách, ktoré cítim, a bez ktorých by som nedosiahol moje profesionálne výsledky. Po skončení pretekárskej kariéry si teraz užívam inú stránku tohto športu: objavovanie, dobrodružstvá a príjemné pocity.

zdroj: Sportful.com