Sprievodca pri výbere zimných cyklonohavíc

  Kategórie: Oblečenie, Sportful, Cyklistika,
13. dec'23

Povestné „pásiky“ opálenej kože na rukách a nohách sú pre mnohých cyklistov znakom oddanosti tomuto krásnemu športu a dôkazom množstva kilometrov strávených na bicykli počas letného obdobia. Čoraz viac cyklistov ale za ozajstnú výzvu považuje každodenné jazdenie bez ohľadu na počasie a ročné obdobie, či už sa jedná o športovcov, alebo ľudí využívajúcich bicykel ako dopravný prostriedok. Tí už istotne zistili, že pokiaľ teploty klesnú ozaj nízko, tak spoliehať sa na cyklistické šortky a návleky na nohy už nestačí.


 
Vyšší tepelný komfort a vodoodpudivosť sú pre kilometre strávené na bicykli v zimnom období to, čo vám môžu poskytnúť iba vhodne zvolené dlhé cyklistické nohavice. Čo môžete od jednotlivých modelov zimných cyklonohavíc Sportful očakávať vám prakticky a stručne vysvetlíme v tomto článku.

Prečo by ste mali používať zimné cyklonohavice a aké sú ich kľúčové vlastnosti?

Na rozdiel od kombinácie krátkych nohavíc a návlekov predstavujú dlhé cyklonohavice jeden súvislý kus oblečenia, ktorý siaha od ramien až po členky a je navrhnutý tak, aby dokonale spolupracoval s pohybmi vášho tela a chránil ho pred vplyvom počasia, či už šliapete v sedle alebo v stoji. Zimné cyklistické nohavice sú navyše konštruované tak, aby obsahovali minimum švov.

Jednotlivé modely zimných cyklonohavíc ponúkajú rôzne úrovne ochrany, čo sa týka izolácie i vlhkosti. Základnou izoláciou je jemná česaná podšívka, no pri nohaviciach do ozaj nízkych teplôt sú použité aj pokročilejšie materiály ako napríklad Polartec® NeoShell. Podobne je to aj pri ochrane pred vodou. Od základnej vodoodpudivej povrchovej úpravy (DWR) až po modely s membránovou tkaninou Goretex® Infinum na exponovaných miestach, ktoré vás ochránia aj počas poriadne mokrého výjazdu. Synonymom vodoodpudivosti v prípade cyklistického oblečenia Sportful sú produkty s označením Fiandre. Dôležitou vlastnosťou nielen zimných cyklonohavíc, ale akéhokoľvek funkčného oblečenia je aj priedušnosť, teda schopnosť prepúšťať prebytočné teplo a vlhkosť od tela športovca, a tým zabezpečiť optimálnu termoreguláciu.

Ako si vybrať zimné cyklonohavice 02-03

Výber vhodných zimných cyklistických nohavíc teda závisí od intenzity tréningu a stupňa komfortu, ktorý požadujete a môžeme ich rozdeliť nasledovne:

Zimné cyklistické nohavice do chladného vlhkého počasia

Teda počasia, pri ktorom sa takzvane „ukáže charakter“, a ktoré ak počas výjazdu čo i len  hrozí, tak väčšina prvotne odhodlaných jazdcov pre istotu ostane doma. V týchto podmienkach potrebujete dostať od svojich nohavíc ideálne maximum, čo sa týka oboch spomínaných kľúčových vlastností, teda izolácie aj vodeodolnosti.

FIANDRE – len pánska verzia, vložka Total Comfort Pro. Sú vyrobené z materiálu Polartec® NeoShell, ktorý ponúka vysokú úroveň izolácie a odolnosti voči vode pri skvelej úrovni priedušnosti. Ochrana kolien je umocnená dvomi vrstvami materiálu. Tieto nohavice je ideálne použiť v kombinácii s novou bundou Fiandre alebo starším modelom Fiandre Warm.

FIANDRE NORAIN – pánska i dámska verzia, vložka Bodyfit Pro. Ponúkajú dokonalý balans medzi izoláciou a priedušnosťou a sú skôr vhodné na tréningy vo vyššej intenzite. Izoláciu zabezpečuje jemný česaný flís a sú kompletne ošetrené vodoodpudivou povrchovou ochranou (DWR).

BODYFIT PRO – pánska i dámska verzia, vložka Total Comfort Pro. Podobne ako nohavice Fiandre NoRain sú vhodnejšie pre intenzívnejšie jazdy a využívajú lycrový materiál s jemnou česanou podšívkou. Na rozdiel od nich je však spodok nohavíc navyše ošetrený vodeodolnou úpravou, ktorá vynikajúco chráni pred striekajúcou vodou. Pri inovovanom modely pre dámy cyklistky ocenia jeden praktický detail, ku ktorému sa vrátime na konci článku.

INFINIUM – pánska verzia, vložka Bodyfit Pro. Ozajstný „ťažký kaliber“ do tých najnehostinnejších podmienok. Materiál NoRain Thermal v kombinácii s Goretex Infinium poskytuje vynikajúcu ochranu pred vetrom pri skvelej úrovni priedušnosti a extra vodeodolnosti od pása až po členky.

Zimné cyklistické nohavice do chladného suchého počasia

Slnečné zimné a skoré jarné dni sú perfektnou príležitosťou ako najazdiť objemové kilometre, ktoré sa stanú základom pre ďalší tréning počas roka. Pre tieto podmienky je vhodné voliť nohavice, ktoré ponúkajú vhodný pomer izolácie a priedušnosti. Niektoré modely disponujú dodatočnou ochranou proti chladnému vetru a vode na exponovaných miestach.

Ako si vybrať zimné cyklonohavice

TOTAL COMFORT – pánska i dámska verzia, vložka Total Comfort. Stálica medzi zimnými cyklonohavicami od Sportful. Jemná flisová podšívka, ktorá chráni nohy a hlavne kolená pred chladom s vodoodpudivou úpravou na spodnej časti nohavíc. Tieto nohavice poskytujú skvelú úroveň priedušnosti, takže udržia váš tepelný komfort ak vyrazíte počas chladnejšieho doobedia, ale aj pri obedňajšom návrate domov, keď teploty mierne vzrastú.

CLASSIC – pánska i dámska verzia, vložka Bodyfit Pro. Ak hľadáte svoje prvé zimné cyklonohavice, toto je ideálna voľba. Skvelý komfortný strih a overený materiál Thermodrytex plus s česaným flísom zabezpečia ideálny komfort v chladných podmienkach.

NEO – pánska i dámska verzia, vložka Bodyfit Pro. Tieto zimné cyklonohavice sú ponukané aj v ¾ verzii a verzii bez trakov. Využívajú rovnaký materiál ako nohavice Classic, no ich strih je ešte o niečo komfortnejší, takže sadnú väčšine typov postáv. Tých, ktorí chcú skúsiť, či im jazdenie na bicykli v zime zachutí, poteší aj ich cena.

A čo do terénu?

Ak opustíte asfalt, zažijete nové dobrodružstvá. Väčšina vyššie spomínaných nohavíc je vhodná aj pre gravel a horskú cyklistiku, avšak o čosi vyššia ochrana pred vodou a nejaké tie vrecká navyše padnú vždy vhod. Dámy poteší aj jedna praktická vychytávka.

Ako si vybrať zimné cyklonohavice gravel

SUPERGIARA – pánska i dámska verzia, vložka DMS. S týmito nohavicami môžete smelo vyraziť na zimné cyklistické dobrodružstvá v teréne. Vďaka dvom postranným vreckám a dvom vreckám v oblasti pásu budete mať prísun energie v podobe tyčinky či gelu vždy poruke a zadná časť nohavíc s vodeodolnou ochranou vám ponúkne extra ochranu pred špliechajúcou vodou a blatom. Pri inovovanom dámskom modeli nohavíc Supergiara nežnejšia časť milovníkov cyklistiky v prípade potreby ocení unikátny magnetický patent pre jednoduché rozopínanie a zapínanie trakov. Ten je použitý aj pri inovovanom modeli nohavíc Bodyfit Pro.

Veríme, že vám táto príručka pomôže vybrať si vhodné zimné cyklistické nohavice vzhľadom na podmienky, v ktorých plánujete jazdiť.   

Pozrite si tiež našu kompletnú ponuku zimných cyklonohavíc