Ako si vybrať vhodné oblečenie na skialp

Keď sa venuješ tak intenzívnej aktivite, akou je skialpinizmus, je nevyhnutné mať so sebou všetko, čo potrebuješ, no ideálne zároveň nič navyše. Počas jedného dňa v horách môžeš zažiť veľmi rozmanité podmienky, od príjemného tepla pri slnečnom výstupe, len v ľahkom drese, až po nepríjemný chlad vo vysokých nadmorských výškach. Nehovoriac o riziku, že narazíš na sneženie, dážď, veterné smršte a celý rad ďalších nepredvídaných okolností.

Ako sa obliecť na skialp

Výber správneho skialpového oblečenia môže znamenať veľký rozdiel v tom, aký zážitok si odnesieš zo svojho výšľapu. Technické, ľahké a priedušné oblečenie umožňuje voľnosť pohybu a zabraňuje prehriatiu a nadmernému poteniu počas výstupu. Neskôr pri zjazde je zas úlohou ďalších kúskov skialpového oblečenia udržať ťa v teple.

Pri výbere skialpinistického oblečenia netreba podceňovať kvalitu materiálov, oblečenie musí byť nie len funkčné z pohľadu termoregulácie, ale aj odolné voči mechanickému namáhaniu. Nie je vôbec zábavné, keď sa ocitneš vo výške 3000 metrov niekde v sedle alebo na vrchole hory bez bundy, ktorá ťa ochráni pred chladom a vetrom. Oblečenie je tu na to, aby ťa tam vonku podporovalo v tvojich dobrodružstvách, a je fajn ísť do hôr s vedomím, že svojmu vybaveniu môžeš 100%-ne dôverovať.

 

Víťaznou stratégiou je vrstvenie

 

Pri výbere vhodného oblečenia na skialpinizmus je prvým odporúčaním obliekať sa vo vrstvách. Vrstvenie odevov ti umožní zostať v pohodlí, a to jednoduchým odoberaním alebo pridávaním jednotlivých kúskov podľa toho, čo aktuálne robíš, alebo v akých podmienkach sa nachádzaš.

Prvá vrstva oblečenia na skialp

1. Prvá vrstva pre skialp

Dobrá základná vrstva pre skialpinizmus musí byť v kontakte s pokožkou, musí priliehať a byť dostatočne pružná, aby umožňovala úplnú voľnosť pohybu. Jej úlohou je poskytovať dobrý základ pre termoreguláciu, teda odvádzať pot od pokožky a udržiavať telo v suchu. Udržiavanie konštantnej telesnej teploty je rozhodujúce, aby sa zabránilo komplikáciám, ako je napr. hypotermia - prílišné zníženie telesnej teploty.

Dôležité je vybrať si správne materiály. Určite odporúčame vyhnúť sa bavlne. Ideálna základná vrstva pre skialp je z vlny alebo syntetických materiálov. Vlna má vysokú absorpčnú kapacitu (až 35% svojej hmotnosti), a zabezpečí ti pocit sucha aj pri výraznejšom potení. Absorpčná kapacita syntetických vlákien je o čosi nižšia (cca. 15% svojej hmotnosti), no oproti vlne odvádzajú pot od pokožky o čosi rýchlejšie. Dobrým kompromisom je zmes vlnených a syntetických vlákien. Výsledná tkanina totiž kombinuje silné stránky oboch materiálov.

Svoju úlohu hrá aj samotná hmotnosť základnej vrstvy. Ľahšia je vhodná pre nepretržité aktivity vo vysokej intenzite, alebo pri relatívne vyšších zimných teplotách. Ak ale plánuješ výlet pri nízkych teplotách, v  miernom tempe a s niekoľkými zastávkami, je určite lepšie zvoliť hrubšiu základnú vrstvu, ktorá svojou konštrukciou zachytáva viac vzduchu a tým poskytuje lepšiu úroveň izolácie.

 

Druhá vrstva oblečenia na skialp

2. Druhá vrstva pre skialp

Ak je úlohou prvej vrstvy zabezpečiť dobrý základ pre termoreguláciu, úlohou druhej a tretej je zabezpečiť dostatočné teplo. Druhá vrstva je teda tou izolačnou. Zachytáva teplo a pomáha udržiavať konštantnú telesnú teplotu. Aj tu je však potrebné zvoliť taký kúsok, ktorý zabezpečí ideálny pomer medzi izoláciou a priedušnosťou vzhľadom k aktivite, ktorú budeš vykonávať. Opäť platí, že pri aktivite s nižšou intenzitou je potrebné voliť menej priedušné a viac ochranné oblečenie. Pri intenzívnej aktivite je zas lepšie uprednostniť ľahšie a priedušné oblečenie, ktoré pomáha nielen rýchlejšie odvádzať teplo, ale aj rýchlejšie schne.

Univerzálnym riešením sú flísové bundy. Svoje izolačné vlastnosti si dokážu zachovať aj v prípade navlhnutia, a zároveň v závislosti od hrúbky ponúkajú aj malú ochranu pred vetrom. Ak hľadáš väčšie pohodlie, je dobré zvážiť aj voľbu softshellového materiálu, ktorý aj v chladnejších podmienkach zaistí odolnosť voči vetru, a to pri relatívne dobrej úrovni priedušnosti. Výhodou softshellovej bundy je aj to, že si zväčša vystačíš len s ňou, a nebudeš potrebovať ďalšiu vonkajšiu vrstvu.

 

Tretia vrstva oblečenia na skialp

3. Tretia vrstva na skialp

Bezpochyby najlepším materiálom pre tretiu vrstvu je prírodné páperie. Vytvára totiž vzduchovú izoláciu a udržiava teplo lepšie ako ktorýkoľvek iný materiál. Jeho nevýhodou ale je, že keď absorbuje vlhkosť alebo zmokne, stráca svoje izolačné vlastnosti a dlho schne. To však dnes už rieši DWR (vodeodolná) úprava, inšpirovaná prírodou. Ošetrenie peria silikónovými materiálmi funguje podobne ako keď si vtáky natierajú perie mazom zo svojich žliaz, aby ho ochránili pred vodou. DWR úpravou sa zabezpečí, aby si perie zachovalo svoj objem a nízku hmotnosť aj vo vlhkom prostredí.

V ostatnom čase už prírodné perie nahradzujú aj syntetické materiály, ktorých výhodou je rýchle schnutie. V porovnaní s páperím však majú nižší pomer izolácie vo vzťahu k hmotnosti. Dobrou prírodnou alternatívou je vlna a vlnené zmesi. Najmä merino vlna disponuje veľmi dobrými tepelnými vlastnosťami a je často používaná aj v kombinácii so syntetickými vláknami.

 

Štvrtá vrstva oblečenia pre skialp

4. Štvrtá vrstva na skialp

Úlohou štvrtej vrstvy oblečenia pri skialpe je ochrana pred vetrom, dažďom a snehom. Z tohto dôvodu musí byť vodeodolná, no zároveň priedušná, aby umožňovala odvod pary pri potení sa. Hodnota vodeodolnosti sa určuje podľa výšky vodného stĺpca, teda výšky hydrostatického tlaku, ktorému je materiál schopný odolať. Čím vyššie je toto číslo, tým vyššia je úroveň vodotesnosti. Ľahšia vonkajšia (shell) vrstva je ideálna na túry v takých podmienkach, kde sa môžeš stretnúť nanajvýš so slabým dažďom. V prípade extrémnych podmienok s hustým snežením alebo dažďom je ale lepšie siahnuť po hardshellovej budne a nohaviciach trojvrstvovým plášťom s vodným stĺpcom 10 000 – 20 000 mm.

 

Kombinované riešenia skialpinistického oblečenia

5. Hybrid – kombinované riešenia skialpového oblečenia

Existuje možnosť ako skombinovať v jednom kuse oblečenia priedušnosť, ochranu a tepelnú izoláciu? Áno, aj napriek tomu, že technické oblečenie na turistiku či skialp je špecificky konštruované na určitú aktivitu a podmienky, je možné vďaka hybridnej konštrukcii ponúknuť čo najvyšší komfort aj v rámci jedného kusu oblečenia. Kombináciou rôznych materiálov tak vznikne oblečenie spájajúce druhú a tretiu vrstvu. Skvelým príkladom hybridnej konštrukcie je napríklad bunda s páperovou izoláciou vpredu a fleece rukávmi. Sústreďuje teplo tam, kde je to najviac potrebné, no zároveň je v iných telesných partiách priedušná a nebráni voľnosti pohybu.

 

Skialpové nohavice

6. Nohavice pre skialp

Skialpové nohavice môžeme rozdeliť na štyri základné skupiny: zateplené, priliehavé, softshellové a hardshellové.

Zateplené nohavice odporúčame používať iba v tých najchladnejších dňoch, alebo ich použiť ako návleky ak svoj skialpový výstup začínaš hneď zrána pri veľmi nízkych teplotách. Priliehavé nohavice, alebo aj legíny, sú inšpirované konceptom pretekárskej skialpovej kombinézy. A sú ideálne pre výkonnostných športovcov, alebo nadšencov preferujúcich vyššiu intenzitu pohybu. Softshellové nohavice sú zvyčajne vyrobené z vetru a vode odolnej látky na vonkajšej strane a česanej alebo flísovej látky na vnútornej strane, ktorá je v kontakte s pokožkou. Sú vhodné na väčšinu výjazdov, a preto sú ideálne aj pre začiatočníkov, ktorí si potrebujú vybudovať svoj prvý skialpinistický šatník. Plne vetruodolné a nepremokavé nohavice sú nevyhnutnou extra vrstvou v extrémnych podmienkach. Aj výber nohavíc na skialpinizmus teda veľmi závisí od intenzity výkonu a poveternostných podmienok.

 

Doplnky oblečenia pre skialp

7. Doplnky oblečenia pre skialp

Azda najdôležitejším doplnkom sú kvalitné rukavice. V súčasnosti je na trhu veľmi široký výber rukavíc na skialp. Je dôležité, aby boli teplé, no zároveň nie príliš ťažké. Samozrejme, nezabúdame ani na čiapku, čelenku a nákrčník. Aj v tomto prípade je v ponuke veľa možností, aj čo sa týka štýlu a dizajnu. Je však vždy podstatné voliť doplnky skialpového oblečenia tak, aby poskytli čo najvyššiu ochranu a tepelný komfort pre dané podmienky. V extrémnom počasí môže byť najlepšou voľbou aj kukla.

 

Záver

Je zrejmé, že neexistuje univerzálne skialpové oblečenie vhodné do všetkých podmienok. Vždy je potrebné oblečenie a doplnky prispôsobiť konkrétnym podmienkam a intenzite výstupu. Ako už bolo uvedené vyššie, pri vyššej intenzite a tréningu je vhodné voliť priedušnejšie a ľahšie kusy oblečenia, a naopak, ak sa jedná o pohodu a turistiku na skialpových lyžiach, kde očakávaš viacero zastávok, či chvíľ pre oddych, je lepšie voliť oblečenie, ktoré ti poskytne viac ochrany.

Mohlo by vás zaujímať