Voľná technika behu na lyžiach

  Kategórie: Tréning, Bežecké lyžovanie,
12. dec'13

Beh na lyžiach - korčuľovanie

Či už máte nákup bežiek iba v pláne alebo už aj nejaké desiatky kilometrov v nohách, no vašim cieľom je stále sa zlepšovať, prinášame Vám niekoľko praktických poznatkov získaných počas 20 ročnej praxe v odvetví bežeckého lyžovania.

Voľná technika inými slovami tiež skating alebo korčuľovanie spočíva, ako už názov napovedá, v korčuliarskom kroku. Tých krokov a ich kombinácií s rozličnou prácou rúk je samozrejme viac, a preto máme rôzne podtechniky v rámci korčuľovania. V prvom rade rozdelíme techniky podľa symetrie.

Symetrické techniky sú rovnaké v pravo-ľavom zrkadlení. To čo sa deje na ľavej strane tela sa deje zrkadlovo aj vpravo, len fázovo posunuté. Sú vhodnejšie na nácvik lyžovania a na dlhodobé zaťaženie, pretože nedochádza ku svalovým a iným disbalanciám. Paradoxom je, že najprv sa ľudia zvyčajne naučia asymetrickú techniku, ktorú nazývame „obyčajná“.

Asymetrické techniky sú odlišné v pravo-ľavom zrkadlení, a preto každá asymetrická technika má svoju ľavú a pravú verziu. Všetky techniky behu do zákruty sú logicky tiež asymetrické.

„Obyčajná“ technika je obojstranné korčuľovanie so súpažným odpichom na jednu stranu, ktorý podporuje sklz na nohe na jednej strane. Nedochádza k úplnému prenosu ťažiska nad sklzovú lyžu, preto je dĺžka sklzu obmedzená. Prenos ťažiska je technicky náročný, preto je táto nedokonalá technika väčšinou prvá, ktorú sa lyžiar naučí. Je typicky asymetrická. Tým, že sa ju naučíme v rannej fáze na jednu stranu, je neskôr obrovský problém sa ju naučiť na druhú stranu a väčšinou ju ovládajú dobre na obidve strany len špičkoví lyžiari. Používa sa takmer všade, vyspelí lyžiari ju používajú len do stúpaní, keď už nie sú schopní silovo a technicky zvládnuť 1:1.

1:1 Je najkrajšia a zároveň najdôležitejšia technika behu na lyžiach voľnou technikou. Obojstranné korčuľovanie so súpažným odpichom na obidve nohy - symetrická. Prenos ťažiska je zakaždým dokonaný až nad sklzovú lyžu, odraz z palíc je synchronizovaný s odrazom nôh. Používa sa na rovine, do miernych stúpaní. Vyspelí jazdci ju používajú všade, kde je to len trochu silovo a technicky možné. Dokonalý prenos ťažiska umožňuje aj veľmi dlhý sklz a tým aj vysokú rýchlosť.

Podrobnejšie o 1:1

Verbálny výlet do tajov trojrozmernej biomechaniky začneme vo fáze sklzu na jednej nohe. Ľavá lyža sa plocho kĺže po trati. Lyžiar stojí na takmer vystretej ľavej nohe. Pravá noha sa po vykonanom odraze pozvoľna približuje (padá) naspäť smerom k ľavej nohe. Ruky s palicami sa vracajú smerom dopredu a lyžiar ich presúva pred seba. Ťažisko tela je nad ľavou lyžou. V nasledujúcom momente sa stanú tri veci. Ťažisko padá smerom doprava a mierne sa znižuje pokrčením ľavej nohy. Pravá noha je pri ľavej a pripravuje sa na nakopnutie smerom doprava dopredu. Lyžiar zapichne palice do snehu. Nastáva fáza odrazu.

Lyžiar sa odpichuje palicami, ťažisko je v strede medzi lyžami, pravá lyža sa začína dotýkať snehu. Ľavá lyža je už preklopená na hranu a lyžiar sa ľavou nohou odráža od trate. Dokončenie odrazu spočíva v dokopnutí ľavej nohy, reakcia na túto silu v prvom rade posúva lyžiara doprava dopredu pričom zdvíha ťažisko nad pravú lyžu. Ľavá lyža sa spolu z nohou zdvíha zo snehu do niekoľkocentimetrovej výšky. Odraz z palíc pôsobí podobne, len trochu viac v priamom smere. Pravá lyža je na snehu viac menej plocho, noha je takmer vystretá. Ťažisko je presunuté nad pravú lyžu. Dokončením odrazu sa začína opäť sklzová fáza na druhej strane. Obidve nohy sú takmer vystreté. Na pravej sa lyžiar vezie, ľavá vo vzduchu s lyžou vľavo za ním. Ruky mierne za trupom, palice približne vodorovne s traťou asi v metrovej výške. Prichádzame opäť k stavu, v ktorom sme začali len na druhej nohe.

Dúfam, že Vás predchádzajúce riadky zdvihli z vášho kresla a skúšali ste niečo aj na sucho v obývačke. Pre úplných začiatočníkov chcem odporučiť niekoľko vecí. Samozrejme k tomu patrí učiteľ lyžovania, inštruktor, tréner alebo kamarát, ktorý lyžuje podstatne lepšie, a vie s nami spraviť základné lyžiarske cvičenia a zručnosti.

V ďalších článkoch si povieme niečo viac o náročnejších technikách a zaujímavých tréningových tipoch, ktoré Vám pomôžu lepšie zvládnuť bežecké techniky a mať z bežeckého lyžovania naozaj radosť. Sledujte našu stránku alebo náš Facebook-ový profil Davorin.sk