Čo je to bikepacking a ako s ním začať

  Kategórie: Oblečenie, Sportful, Cyklistika,
14. apr'23

Ak patríte medzi cyklistov, ktorí majú radi dobrodružstvá, určite ste už počuli o bikepackingu. V tomto článku sa vám pokúsime objasniť jeho základy, keďže mnoho ľudí si ho mýli s cykloturistikou.

Bikepacking vznikol v USA, keď sa miestni cyklisti rozhodli absolvovať prvé viacdňové výjazdy v odľahlejších oblastiach amerických pohorí. Základným predpokladom tejto aktivity je sebestačnosť, nakoľko na rozdiel od cykloturistiky strávia bikepackeri drvivú väčšinu času v teréne, často mimo bežnej civilizácie. To má zásadný vplyv na to, čo a ako je potrebné si na tento druh cyklodobrodružstva zbaliť. Bicykel a jazdec teda musia byť schopní odniesť všetko potrebné, vrátane jedla a pitia, v čo najkompaktnejšej forme, bez ďalšej zbytočnej záťaže v podobe nosičov batožiny. Ak chcete skúsiť bikepacking, určite si prečítajte naše tipy na to, ako s ním začať.

Nepodceňujte plánovanie

Plánovanie je základom úspešného bikepackingového výjazdu. Od prvých krátkych túr, až po seriózne viacdňové expedície. Obzvlášť pri prvých dobrodružstvách je fajn nepreceniť svoje sily, zvoliť si profil a dĺžku trasy, ktorá vyhovuje vašim aktuálnym schopnostiam. Ideálne je začať s dvojdňovými túrami a postupne zbierať skúsenosti, lebo len tie vás posunú po jazdeckej stránke, ale tiež napovedia, či pri ďalších výjazdoch budete potrebovať zbaliť ešte niečo navyše, alebo naopak necháte doma tú časť výbavy, ktorá sa ukáže ako prebytočná. Snáď nie je treba prízvukovať, že dôležitou súčasťou plánovania je sledovanie predpovede počasia a pre začiatok je dobré zvoliť si priaznivejšie podmienky. Tiež je potrebné mať so sebou mapu s vyznačenou trasou, a ešte ideálnejšie použiť pre navigáciu GPS zariadenie. V neposlednom rade sa pred každou bikepackingovou túrou uistite, že váš bicykel je v 100%-nom technickom stave.

Aký bicykel na bikepacking?

Samozrejme, na bikepacking je vhodné použiť akýkoľvek bicykel určený do terénu. My ale odporúčame gravel bicykel, a to z dôvodu, že je rýchly, ľahký a obratný ako cestný bicykel, no využíva širšie terénne plášte a jeho geometria poskytuje pohodlnejšiu jazdnú pozíciu. Štíhla konštrukcia rámu vám zas umožní umiestniť na neho cyklotašky s dostatočným objemom.

Ako sa zbaliť na bikepackingový výlet?

Všetko objemnejšie odvezú bikepackingové tašky, na drobnosti poslúži vhodne zvolené oblečenie. Trh v súčasnosti ponúka nespočetné množstvo produktov, vďaka čomu je možné vyskladať si kompaktnú súpravu na kratšie a intenzívnejšie výjazdy, ale aj aj objemnejší set tašiek pre viacdňové expedície s obsahom niekoľko desiatok litrov. Každopádne, súprava tašiek na bikepacking pozostáva z troch rôznych druhov, podľa spôsobu upevnenia na bicykel. Prvou je rámová taška, ktorá sa upevňuje na hornú rámovú trubku. Je pomerne dlhá a objemná, a keďže sa nachádza v blízkosti ťažiska bicykla, je vhodná na uloženie objemnejších a ťažších predmetov, ako je náradie, prístrešok na spanie, atď. Podsedlová taška vie takisto ponúknuť veľký objem, a je vhodná na umiestnenie takých vecí, ktoré počas dňa nebudete často potrebovať. Treťou taškou bikepackingovej súpravy je taška na riadidlá. Tá je ideálna na uloženie predmetov, po ktorých počas dňa budete často siahať, napr. jedlo, vetru a vode odolné oblečenie, atď. Ak plánujete dobrodružstvo v ozajstnej „divočine“, majte na pamäti, že budete potrebovať dosť priestoru na potraviny. Niekto si vystačí s niekoľkými konzervami, no nie zriedkavou výbavou mnohých bikepackerov je aj nádoba na varenie a turistický varič.  A posledný tip: pre lepšiu ovládateľnosť naloženého bicykla umiestňujte ťažšie predmety čo najbližšie k zemi.

Oblečenie na bikepacking

Teraz, keď už vieme, aký bicykel si zvoliť a ako sa naň zbaliť, pozrime sa bližšie na to, ako sa obliecť na bikepacking. Správne cyklooblečenie má zásadný vplyv na zážitky, ktoré si odnesiete z vašich dobrodružstiev absolvovaných na dvoch kolesách, a preto jeho výber neradno podceňovať. Pri oblečení na viacdňové cyklistické túry je treba klásť dôraz na úroveň pohodlia a všestrannosti jednotlivých kúskov. Sportful ponúka komplexný sortiment pánskeho a dámskeho cyklooblečenia rady Dirty roads, ktoré splní všetky požiadavky bikepackera, vrátane rozšíreného počtu a objemu vreciek. Novinkou určenou špeciálne pre bikepacking je štýlová kapsulová kolekcia Sky rider.

Pre pánov

Našim prvým tipom je vode a vetruodolná bunda DR. V letnom období si tiež vystačíte aj s novinkou, ľahkou pláštenkovou bundou Giara, ktorá vás ochráni pred vetrom a vďaka vodeodpudivej úprave aj pred ľahším dažďom. Obe bundy sú kompaktne zbaliteľné. V prechodnom a zimnom období sú skvelou voľbou bunda Supergiara alebo vesta Giara vybavené izolačnou vrstvou Polartec Alpha. Ak potrebujete ľahkú vestu, určite odporúčame siahnuť po veste Supergiara. Spomínané kúsky zároveň ponúkajú dostatok vreciek pre uloženie všetkého, čo potrebujete mať počas dlhších výjazdov poruke.

Dôležite je tiež vedieť, čo si obliecť pod bundu. V chladnejších ročných obdobiach je vhodné zvoliť zateplený dres Supergiara Thermal s dlým rukávom. V lete sú naopak bundy a vesty používané len v prípade nepriazne počasia a väčšinu času tvorí zvršok oblečenia klasický cyklistický dres alebo tričko Giara alebo Supergiara.   

Cyklistické nohavice určené na bikepacking disponujú na rozdiel od bežných cyklonohavíc dodatočnými vreckami po bokoch. V chladných obdobiach skvelo poslúžia dlhé nohavice Supergiara s trakmi, v lete zas kraťasy Giara s trakmi. Vrcholom v ponuke sú kraťasy Ultra s trakmi. Pre dodatočný komfort, prípadne potreby väčšieho objemu vreciek je uvedené klasické cyklistické šortky a nohavice vhodné doplniť vrchnými krátkymi nohavicami Giara.

Pre dámy

V prípade ochrannej vrstvy pre dámy je našim jednoznačným funkčným a štýlovým tipom bunda Supergiara Puffy s krátkym rukávom a tiež dámska verzia už spomínanej novinky, ľahkej pláštenkovej bundy Giara, či ľahkej vesty Supergiara.

V chladnejšom období je samozrejme k dispozícii aj dámsky zatepletný dres Supergiara Thermal. V lete majú dámy na výber okrem klasických dresov a tričiek Giara a Supergiara aj elegantný top Giara.

Azda najfunkčnejšími novinkami v našej ponuke cyklistického oblečenia pre dámy sú kraťasy GiaraUltra s trakmi, ktoré je možné jednoducho rozopnúť a zopnúť pomocou jedinečného magnetického patentu. Aj dámy majú možnosť doplniť spodnú časť oblečenia o vrchné kraťasy Giara.

 Pri oblečení samozrejme nie je treba zabudnúť aj na základnú vrstvu a doplnky ako rukavice, čiapka pod prilbu, či funkčné ponožky alebo nákrčník.

Aby sme si to zrhnuli:

Ako si teda zorganizovať nezabudnuteľnú cyklistickú túru? Zhrnieme si to do týchto bodov:

  • Pre prvé výjazdy si voľte max. 2 dňové túry, dôkladne sa oboznámte s profilom trasy a nezabudnite si zbaliť mapu alebo GPS zariadenie.
  • Vyberte si bicykel vhodný na bikepacking, ideálne gravel bike.
  • Uistite sa, že ste si zbalili všetko potrebné. Najlepšie je postupovať podľa zoznamu.
  • Pri balení sa na bicykel rozvrhnite hmotnosť tak, aby bolo ťažisko čo najbližšie k zemi.
  • Zvoľte si správne cyklooblečenie.

Prajeme veľa šťastných kilometrov!

Zdroj: Sportful.com