Biela Stopa Euroloppet - Ako sa pripraviť

17. jan'13

V minulom článku sme si 40. ročník Bielej stopy v krátkosti predstavili, dnes si povieme niečo o vhodnom vybavení na tieto preteky. Prepoveď počasia zatiaľ hlási slnečné počasie s teplotami -5 až -10°C, čo bude vo veľkej miere ovplyvňovať aj vhodné voskovanie, o tom však neskôr. Správne oblečenie a bežky budú hrať rovnako dôležitú úlohu ak Vám pôjde o dobrý výsledok. Mnohí z Vás sa na Bielu stopu už dlhšie pripravujú, posledný týždeň teda využite na vyladenie formy a skontrolujte všetko vybavenie aby ste prišli na najväčšie slovenské preteky v behu na lyžiach zodpovedne pripravený.

Beh na lyžiach - klasikaKeďže sa podujatie Biela stopa bude konať celý víkend a ponúka závod ako v klasickej tak aj v korčuliarskej technike, viacerý pretekári budú chcieť túto možnosť využiť a štartovať v sobotu 26.1. aj v nedeľu 27.1. Navyše je tu možnosť kombinácie aj s pretekom Biela Stopa City Sprint v piatok večer, ktorý bude mimoriadne atraktívny aj pre divákov.

Ak sa teda chystáte štartovať na dvoch pretekoch, či už jeden voľne a druhý na 100% alebo cieliť na dobré umiestnenie v oboch, bude to pre Váše telo mimoriadny záber a preto oporúčame niečo spomedzi doplnkov výživy určených na regeneráciu. Energetické gély alebo tyčinky počas záťaže zase udržia rovnomernú hladinu cukru v krvi a zabránia tak energetickej kríze. Najmä v prípade chladného počasia by ste prísun energie nemali podceniť, keďže vtedy energetický výdaj vyšší.

Dôležité je zvoliť aj správne oblečenie. Určite použite základnú vrstvu spodného prádla. Odvádza pot od pokožky a udrží Vás v komforte čo pri 25 alebo 45km preteku určite oceníte. Pri vrchných vrstvách sa riadte pravidlom - lepšie použiť viac tenkých vrstiev ako menej hrubých. Tenšie vrstvy oblečenia rýchlejšie odvádzajú vlhkosť do okolitého prostredia, navyšše neobmedzujú v pohybe. Ako poistku si môžete v prípade nepríjemného vetra alebo pred štartom obliecť vestu, napríklad Sportful Apex Flow alebo Sportful Squadra 2S. Obe sú z materiálu Gore Windstopper, neprefúkavé ale priedušné a dajú sa ľahko schovať do vrecka.

 

Na záver niekoľko riadkov k lyžiam a paliciam. Ak sa chystáte na Bielu stopu ako pretekár, určite už niekoľko desiatok kilometrov máte za sebou. Odporúčame preto držať sa vybavenia a postupov, na ktoré ste zvyknutý, a na ktoré sa môžete spoľahnúť. Nie je vhodné robiť zmeny deň pred štartom, prípadne v deň preteku. To platí rovnako aj pre oblečenie. Ak by ste predsa len potrebovali, u nás si môžete vybrať bežky aj palice. Lyže si môžete dať navoskovať v špecializovanom servise a niekoľko riadkov k téme voskovanie pripravíme aj v nasledujúcom článku.

Bežecké lyže Peltonen