Sprievodca cyklistickým oblečením na jeseň, zimu 2016

  Kategórie: Cyklistika,
14. nov'16

V prechodnom, jesennom období, keď sa dni skracujú a počasie už nie je také priaznivé ako v lete, sa len veľmi ťažko hľadá motivácia jazdiť na bicykli. Jedným z hlavných dôvodov, prečo radšej ostať doma bolo v minulosti pohodlie. Obava z toho, že sa oblečiem príliš ,,naľahko”, v dôsledku čoho prechladnem, prípadne zmoknem alebo, že si budem musieť obliecť nejakú hrubú a objemnú bundu, v ktorej budem vyzerať ako nejaký snehuliak/lyžiar. Jednoducho na trhu chýbalo funkčné oblečenie na bicyklovanie v chladných a nepriaznivých podmienkach. Našťastie, je dnes situácia vďaka novým technológiam a inovatívnym materiálom diametrálne odlišná a jazdenie v zime nemusí byť utrpením. V nasledujúcich riadkoch prinášame stručný prehľad cyklistického oblečenia na jeseň, zimu.

 Sportul Fiandre NoRain oblečenie

Cyklistické oblečenie Fiandre NoRain v akcii

Suchá zima

Sportful-Suchá zima

Matteo Tosatto počas tréningu v BodyFit Pro WS bunde a BodyFit Pro nohaviciach s WS Essential rukavicami a WS Reflex návlekmi na tretry

Asi najväčším problémom v minulosti bola absencia vhodného cykloooblečenia do suchej zimy. Počas celej doby sedenia v sedle bicykla chcem mať optimálny tepelný komfort či už svieti slnko-hrozba prehriatia, fúka vietor-hrozba podchladenia alebo kombinácia obidvoch podmienok. Gore Windstopper-ové bundy sú výborným riešením-obsahujú neprefúkavú membránu, ktorá bráni prenikaniu chladného vzduchu a zároveň umožňuje odvádzanie potu. Vyššiu priedušnosť poskytuje oblečenie s Thermodrytex alebo NoRain panelmi zaisťujúce lepšie odvádzanie vlhkosti a súčasne údržbu tepla. Pre zimomrivejších cyklistov je ideálnou voľbou bunda s Polartec® Alpha® izoláciou, ktorá dokonale chráni telo pred chladným vzduchom.

Odporúčané bundy:

BodyFit Pro WS bunda

Gruppetto Partial WS bunda

R&D Light bunda

Edge Softshell bunda

Flash Softshell bunda

Nohavice by mali byť vyhotovené z elastických materiálov a dokonale priliehať-voľnejší strih/materiály vytvárajú vzduchové medzery, ktoré spôsobujú rýchlejšie ochladenie. Dvojitá vrstva materiálov pomáha lepšie chrániť svaly pred chladom a zabraňuje kŕčom.

Odporúčané nohavice:

Super Total Comfort nohavice s trakmi

Total Comfort nohavice s trakmi

Gruppetto nohavice strakmi

Flare nohavice s trakmi

Giro 2 nohavice s trakmi

Taktiež je veľmi dôležité udržiavať v teple aj všetky svoje končatiny. Chladné, skrehnuté ruky a chodidlá majú značný vplyv na celkový výkon a pohodlie. Cyklistické doplnky vyhotovené z Gore Windstopper-ových materiálov zabezpečujú ochranu pred chladným vzduchom a umožňujú odvádzanie vlhkosti.

Odporúčané doplnky:

Softshell Stretch rukavice

WS Essential rukavice

TDT Light rukavice

WS Reflex návleky na tretry

ProRace WS návleky na tretry

Bodyfit Pro termo tričko s dlhým rukávom

2nd Skin čiapka

Windstopper čiapka

2nd Skin kukla

2nd Skin nákrčník

Chlad a mokro

Sportful-Chlad a mokro

Ideálne počasie pre bundu Fiandre Extreme, cyklo nohavice s trakmi Fiandre NoRain, rukavice Fiandre a
návleky na tretry Neoprene SR

Počas jazdenia v chladných a vlhkých podmienkach je kľúčové byť v suchu a teple. V minulosti sa kládol väčší dôraz skôr na tepelný komfort ako na ochranu pred dažďom alebo snehom, pretože bundy s vodeodolnými membránami prehrievali telo a zadržiavali pot. Jedným zo súčasných materiálov, ktorý obsahuje nepremokavú membránu je napríklad Polartec® NeoShell®. Vyznačuje sa vysokou priedušnosťou, vďaka čomu je zabezpečený pocit sucha a odvádzanie potu, ktorý by mohol ochladzovať a spôsobiť prechladnutie.

Odporúčané bundy:

Fiandre Extreme Neoshell® bunda

Fiandre NoRain bunda

V chladnom, vlhkom počasí je dôležité mať na sebe cyklistické nohavice vyrobené z elastických a prispôsobivých materiálov, ktoré sú nielen odolné voči vode, ale tiež výborne udržujú teplo, podporujú svalstvo a tým zabezpečujú celkový komfort. NoRain Thermal je tkanina s hrejivým, flísovým vnútrom, ktoré rýchlo schne a špeciálnou NoRain vodoodpudivou, povrchovou úpravou pre ochranu pred dažďom alebo snehom. Cyklo nohavice s trakmi Fiandre NoRain majú v zadnej časti navyše ochranu pred sprchou od zadného kolesa.

Odporúčané nohavice:

Fiandre NoRain nohavice s trakmi

Fiandre Team nohavice s trakmi

Jazdiť s vlhkými rukami a chodidlami v týchto podmienkach nie je žiadna sranda a snažiť sa ich nejako zohriať je priam nemožné. Doplnky modelovej rady Fiandre sa vyznačujú vodeodolnou membránou, pričom neoprén, ktorý používa Sportful udržuje teplo rovnako dobre ako neoprénový oblek. Na jazdenie vo vyššom tempe sú vhodnejšie doplnky Fiandre, pre zimomrivejších a rekreačných cyklistov zase doplnky z neoprénu.

Odporúčané doplnky:

BodyFit Pro termo tričko s dlhým rukávom

Fiandre rukavice

Neoprene rukavice

Neoprene SR návleky na tretry

Neoprene XTR návleky na tretry

Fiandre NoRain čiapka

Tuhá zima

Sportful-Tuhá zima

Pre cyklistických nadšencov, ktorých neodradia ani nízke teploty na teplomeri je samozrejme najdôležitejšie byť v teple počas celej jazdy-potrebujú mať istotu, že bunda, ktorú majú práve na sebe im zaistí dostatočnú údržbu tepla a nezhorší cirkuláciu krvi do končatín. Napríklad bunda R&D Zero obsahuje nadýchanú izolačnú vrstvu Polartec® Alpha®, ktorá má podobný účinok ako páperová bunda, zachytáva telesné teplo a zároveň chráni pred vniknutím chladného vzduchu. Ďalším spôsobom ako udržovať telesné teplo je zvýšenie hrúbky použitého materiálu ako napríklad pri bunde Fiandre NoRain, ktorá je vybavená tenkým Gore Windstopper® 4 Way Warm materiálom, zabezpečujúcim ochranu pred vetrom a tepelnú izoláciu. Na jazdenie vo veľmi chladnom a navyše vlhkom počasí je ideálna bunda modelovej rady Fiandre s NoRain vodoodpudivou povrchovou úpravou.

Odporúčané bundy:

R&D Zero bunda

Fiandre NoRain bunda

Na bicyklovanie vo veľmi chladných podmienkach reaguje odlišne aj dolná časť tela, ktorá je zvyčajne dostatočne teplá vďaka neustálemu pohybu. Zbytočným unikaním vytvoreného tepla cez oblečenie prestávajú svaly na nohách správne fungovať, tuhnú a tvoria sa kŕče. Preto je vhodné mať na sebe nohavice z Gore Windstopper-ového materiálu pre ochranu pred chladným vzduchom alebo aspoň nohavice z dvojvrstvového materiálu, ktorý poskytuje lepšiu izoláciu.

Odporúčané nohavice:

Tour 2 Wind nohavice s trakmi

R&D nohavice s trakmi

Fiandre NoRain nohavice s trakmi

Super Total Comfort nohavice s trakmi

Počas tréningov alebo výletov na bicykli v tuhej zime je nevyhnutné byť od hlavy až po päty izolovaný pred chladom. V prípade podcenenia výberu dostatočne hrejivých doplnkov prestáva už po niekoľkých minutách cirkulovať krv najprv v zápästiach, chodidlách, neskôr v rukách a nohách. Aby sa predišlo tejto situácii, vyvinul Sportful termo tričko s názvom Sottozero. Vyznačuje sa nadýchanými vláknami, ktoré výborne zadržiavajú telesné teplo pričom nebránia odvádzaniu potu od pokožky.

Odporúčané doplnky:

Sottozero termo tričko

Fiandre rukavice

WS Reflex návleky na tretry

Windstopper® čiapka