Najväčšie triatlonové podujatie na Slovensku už o mesiac!

12. máj'14

Mesiac pred podujatím, dňa 16. apríla, sa uskutočnila tlačová konferencia podujatia Prestigio City Triathlon 2014 v reštaurácií Budha Brothers. V Bratislave sa po prvýkrát uskutoční Európsky pohár pod názvom Prestigio City Triathlon Bratislava 2014 - ETU European Cup v dňoch 17. – 18. mája 2014. Podujatím štartuje olympijská kvalifikácia na Olympijské hry 2016 v Rio De Janeiro!

Prestigio City Triathlon Bratislava 2014 sa uskutoční v areáli jazera Kuchajda. Po predchádzajúcich vydarených ročníkoch očakávajú organizátori na štarte vyše 800 pretekárov z vyše 30 krajín celého sveta, vrátane európskej špičky a účastníkov olympijských hier. Hoci najviac prihlášok očakávajú organizátori v posledných týždňoch pred štartom pretekov, už dnes evidujú takmer štyri stovky triatlonistov doslova z celého sveta. „Päť týždňov pred podujatím máme prihlásených vyše 380 triatlonistov, čo je v porovnaní s minulým rokom veľký nárast. Je zrejmé, že štart olympijskej kvalifikácie berú všetci veľmi vážne. Už teraz máme prihlásených pretekárov z 31 krajín sveta – Japonsko, Nový Zéland, USA, Mexiko, ale aj severské krajiny ako Nórsko, Švédsko, Fínsko, Lotyšsko“ povedal Marián Horinek.

Triatlon Bratislava Triatlon Bratislava[/caption]

„Význam podujatia tento rok výrazne stúpol, keďže ide o kontinentálny pohár, kde sa získavajú body do svetového poradia. Už máme možnosť vidieť na čakacej listine Európskeho pohára 100 mužov a vyše 50 žien. Je predpoklad, že sa naplní

v oboch kategóriách 75 pretekárov. Veríme, že to bude najvýznamnejšie podujatie slovenskej triatlonovej únie aj tento rok.“ Povedal prezident triatlonovej únie Jozef Jurášek.

Na štartovke Prestigio City Triathlonu 2014 sú mená ako Andrew Lloyd (NZL), Ryan Sissons (NZL) (6. miesto Majstrovstvá sveta Auckland), vynikajúci plavec Tony Dodds (NZL), ktorý môže sekundovať na jazere Kuchajda a aj víťaz Svetového pohára z roku 2012 Joao Silva (POR), vynikajúci bežec. V neposlednom rade nemôžme zabudnúť ani na Thomasa Bishopa (GBR), ktorý pred mesiacom v Mooloolabe obsadil 6. miesto. Najlepší slovenský triatlonista uplynulých rokov a momentálne deviaty muž svetového rebríčka Richard Varga tiež na štartovke, ako aj jeden z najlepších čestkých triatlonistov a obhajca vlaňajšieho prvenstva Jan Čelustka.

[caption id="attachment_2835" align="aligncenter" width="500"]Triatlon Bratislava Triatlon Bratislava[/caption]

"Já se samozřejmě velmi těším, protože úroveň na Prestigio City Triathlon Bratislava 2014 šla několikanásobně vyšší. Protože je to Evropský pohár, nabírá na výrazné důležitosti, o čemž svědčí i předběžná štartovka, kde je již 100 mužů. To, zda si troufám obhájit titul je těžko říct, štartovka je dost nabitá, o čem odpovídá i kvalita akce. V květnu budu mít velmi náročný program, jdu tři závody za tři týdny, ale doufám, že budu dobře rozjetý a vyjde to." Dodal Jan Čelustka.

Zo žien máme na čakacej listine, ako sme spomínali 50 žien. Medzi nimi Alessia Orla (ITA) (5. a 6. miesto v Európskom pohári 2013), Michelle Flipo (MEX) (víťazka pretekov Pan-amerického pohára 2013), Kaisa Lehtonen (FIN), Carole Peon (FRA) (víťazka pretekov Svetového pohára 2011 a 2. miesto Majstrovstvá Európy v 2010), tiež Jessisa Harrison (FRA) (Víťazka pretekov Svetového pohára 2011). Nebude chýbať ani najlepšia slovenská triatlonistka roku 2013 a víťazka úvodných dvoch ročníkov v kategórii žien, Ivana Kuriačková.

Triatlon Bratislava

Podujatie na bratislavskej Kuchajde bude mať aj charitatívny rozmer. Organizátori sa rozhodli venovať z každého zaplateného štartovného sumu 3 € na pomoc detským onkologickým pacientom. „Vlani sme časť z výťažku zo štartovného venovali deťom trpiacim autizmom, tento rok sme sa rozhodli podporiť občianske združenie Deťom pre život, ktoré podporuje práve deti trpiace onkologickými chorobami,“ doplnil riaditeľ organizačného výboru pretekov Marián Horinek.

Organizátori do programu zaradili aj preteky vekových kategórií (tzv. age group), preteky tímových štafiet, či firemných štafiet. A nezabudli ani na najmenších – súťaže pripravili už pre deti od dvoch rokov. Súčasťou Prestigio City Triatlon Bratislava 2014 bude taktiež bohatý sprievodný program, ako aj najväčšia športová výstava na Slovensku Expo.

Viac informácií na stránke City Triathlon