Hľadanie rýchlosti - Sportful aerodynamické cyklo oblečenie

  Kategórie: Sportful, Cyklistika,
24. apr'17

V dnešnej dobe sa na trhu objavuje veľké množstvo tzv. ,,aero” cyklo oblečenia, ktoré má priliehavý strih, žiarivé farby, nezvyčajné tvary a iné rôzne zlepšováky s cieľom zvýšiť rýchlosť. Ale ako si môžem byť istý, že cyklistické oblečenie, ktoré mám v skrini je naozaj aerodynamické?

Vincenzo Nibali vo veternom tuneli

Vincenzo Nibali počas testovania cyklistického oblečenia vo veternom tuneli

Talianska spoločnosť Sportful už niekoľko rokov spolupracuje pri vývoji aerodynamického cyklooblečenia s profesionálnymi jazdcami tímov Bahrajn-Merida, Trek-Segafredo (v minulosti s tímom Tinkoff). Neoddeliteľnou časťou vývoja sú aj testy vo veternom tuneli, kde sa sledujú rozdiely v aerodynamike nielen samotného jazdca, ale aj tímu, ktorý jazdí spoločne v TTT.

Testovanie vo veternom tuneli

Vo všeobecnosti panuje názor, že cyklistická kombinéza, hoci aj priemerná zvyšuje rýchlosť počas jazdenia viac ako kombinácia dresu a nohavíc. Sportful-u sa podarilo tento mýtus vyvrátiť nielen počas testovania R&D SpeedSkin dresu, ale dokonca aj pri BodyFit súprave, ktorá mimochodom vôbec nebola vyvinutá na tento účel.

Cyklistické oblečenie

V súčasnosti je realita taká, že jedna z najpopulárnejších kombinéz, ktorú nosia profesionálni cyklisti v pelotóne nie je vôbec rýchlejšia ako súprava, ktorú vyrobil Sportful už pred piatimi rokmi. Niektorí jazdci dokonca chcú, aby im ju namieru vyrobil tak, akoby pochádzala od ich sponzora oblečenia.

Bahrajn-Merida test vo veternom tuneli

Vyrobiť skutočne aerodynamické oblečenie na bicykel s priliehavým ,,napasovaným” strihom, bez zbytočných záhybov a rias nie je pre Sportful žiaden problém. Ale ako by sa to dalo ešte viac zdokonaliť?

Keby ste pred 5 rokmi zastávali názor, že šírka plášťa a tlak v pneumatike má väčší vplyv na výkon než šírka ráfika, ľudia by povedali, že ste blázon...vždy sa nájde spôsob ako získať nejaké percentá navyše.