6 tipov ako na skialp

  Kategórie: Karpos, Skialp, Skialpové oblečenie,
01. dec'22

Skialpinizmus, najnovší prírastok medzi disciplínami zimných olympijských hier, priťahuje každým rokom viac a viac nadšencov, a to vďaka kráse miest, ktoré im umožňuje objavovať a úzkemu kontaktu s prírodou, aký doteraz nezažili. „Keď získaš dostatok skúseností, otvorí sa ti celý nový svet možností,“ hovorí skialpový šampión a Karpos ambasador Robert Antonioli. „Môžeš sa ponoriť do objavovania nedotknutej krajiny, keď stúpaš do hôr, aby si si užil východ alebo západ slnka. A následne sa vydať na adrenalínom nabitý zjazd do údolia. Krása skialpinizmu je v tom, že iba malý poryv vetra alebo slabé sneženie stačí na to, aby zmazal každý náznak tvojej prítomnosti.“ pokračuje niekoľkonásobný majster sveta.

6-tipov-ako-na-skialp-uvod

Skialp je pútavý šport, no netreba ho brať na ľahkú váhu. Prostredie, v ktorom sa praktizuje, prináša objektívne riziká a nebezpečenstvá, o ktorých je dôležité vedieť. „Je to šport, ku ktorému treba pristupovať krok za krokom,“ vysvetľuje Robert Antonioli, a zároveň ponúka niekoľko svojich tipov pre nadšencov, ktorí chcú začať objavovať čerstvý sneh a vzrušenie z pohybu vo voľnom teréne.

 

1. PRIHLÁS SA NA LAVÍNOVý kurz ALEBO do skialpINISTICKÉHO klubu

Pre mladých ľudí, ktorí si chcú vyskúšať skialp, odporúčam prihlásiť sa do skialpového klubu zameraného na podporu mládeže. Podobne tomu bolo aj v mojich športových začiatkoch. Mal som to šťastie, že som našiel zanietených a odborne zdatných ľudí, ktorí ma podporovali, viedli, a vďaka ktorým som neustále napredoval.

Pre tých, ktorí sú o niečo starší, a chcú začať bezpečne objavovať krásu tohto športu, odporúčam kontaktovať klub podporujúci rozvoj rekreačného skialpinizmu a absolvovať skialpový alebo lavínový kurz, prípadne vyhľadať profesionálneho inštruktora alebo sprievodcu.

6 - tipov ako na skialp - Absolvuj lavínový kurz

 

2. Vyberaj si bezpečné trasy

Pre zbieranie prvých skúseností je ideálne zvoliť si bezpečný terén. Mnohé lyžiarske lokality ponúkajú trasy pre výstupy s možnosťou zjazdu po upravených zjazdovkách. Ďalšou možnosťou sú upravované turistické trasy, ktoré vedú napríklad k vysokohorským chatám.

6 - tipov ako na skialp - Vyberaj si bezpečné trasy

 

3. Pracuj na svojej kondícii

Skialpinizmus je vytrvalostný šport, ktorý si vyžaduje veľa tréningu. Prvé výjazdy sú vždy ťažké a unavujúce. Obzvlášť pre nováčikov. No platí to aj pre nás profesionálnych športovcov. Keď v začiatkoch sezóny zdolávame aj tie menej náročné prevýšenia, je to vždy cítiť.

Preto je dôležité po celý rok priebežne trénovať a udržiavať si úroveň svojej kondície, aby sme predišli tomu, že nám v teréne dôjdu sily a nebudeme schopní pokračovať, či už nahor, alebo smerom dolu. Vhodnou formou prípravy je horská turistika v rýchlejšom tempe, trailový beh, či jazda na horskom bicykli. No aj napriek tomu pri prvých výjazdoch na skialpových lyžiach je fajn nepreceňovať svoje sily, zvoliť voľnejšie tempo a nie príliš dlhú trasu s primeraným stúpaním. Jednak si tak viac vychutnáš cestu nahor, no zostane ti tiež dosť síl na to, aby si si rovnako užil aj následný zjazd.

6 - tipov ako na skialp - Pracuj na svojej kondícii

 

4. VYber SI Tú správnU výbavu na skialp

Skialpinizmus si vyžaduje špecifickú výbavu. Skialpové lyže sa podstatne líšia od bežných zjazdových. Rovnako je to aj s viazaním a lyžiarskymi topánkami. A samozrejme, to isté platí aj pre skialpové oblečenie. Je navrhnuté tak, aby jeho strih neobmedzoval slobodu pohybu a použité materiály zas umožnili čo najlepšiu termoreguláciu. Vhodne zvolené a vrstvené skialpové oblečenie zabezpečí počas výstupov čo najlepšiu priedušnosť a pomôže ti ostať v suchu. Pri zjazdoch ťa potom ochráni pred chladom a vetrom.

Na prvé výjazdy si nemusíš hneď kupovať všetko potrebné vybavenie. Ideálne je požičať si skialpový set, absolvovať niekoľko výjazdov v snahe zistiť, či je skialp pre teba vhodnou športovou aktivitou, a až následne pristúpiť k väčším nákupným rozhodnutiam.

6 - tipov ako na skialp - Výber správnej výbavy na skialp

 

5. Bezpečnosť na prvom mieste

S naberaním prvých skúseností postupne vzrastá aj sebadôvera nového skialpinistu. Aj tu však tiež platí už spomínané „krok za krokom“, a pri ceste k samostatnosti je najdôležitejšie naučiť sa porozumieť snehovým podmienkam a rizikám spojeným s lavínami a zosuvmi snehu, no zároveň nepreceňovať svoje aktuálne vedomosti a skúsenosti. Pred každou cestou je potrebné sledovať lavínové predpovede a uistiť sa, že v tvojej výbave nechýba lavínový vyhľadávač, lopata a sonda. Toto sú nástroje dôležité pri hľadaní ľudí, ktorí uviazli pod lavínou. Na už spomínanom lavínovom kurze ťa naučia, ako ich správne používať, no je určite fajn ich nasadenie aj naďalej pravidelne trénovať.

Čoraz populárnejšie sú tiež lavínové batohy s airbagmi. Pri ich správnom použití môžu byť veľkou pomocou, pretože ľuďom zachyteným lavínou umožnia zostať nad úrovňou valiaceho sa snehu. Stále je však treba mať na pamäti, že lavínové batohy nie sú univerzálnym bezpečnostným riešením, iba zvyšujú pravdepodobnosť prežitia.  Preto je stále dôležité dodržiavať zásady bezpečného pohybu v otvorenom snehovom teréne.

Pred zjazdom si nezabudni nasadiť prilbu. Vo voľnom teréne, najmä na začiatku a na konci sezóny, je veľké riziko, že narazíš na kamene vyčnievajúce spod snehovej pokrývky.

6 - tipov ako na skialp - Bezpečnosť na prvom mieste

 

6. Jeden je málo

Aj po mnohých rokoch a s mnohými skúsenosťami so skialpinizmom stále platí zásadné pravidlo: nikdy nechoď von sám. Bez ohľadu na to, aké hlboké máš vedomosti a skúsenosti, pohyb v horách v zimnom období so sebou nesie celý rad objektívnych rizík, v prvom rade lavín. Absolvovanie výjazdov v skupinkách, nosenie potrebného bezpečnostného vybavenia a dodržiavanie jasných pravidiel sú tými najdôležitejšími faktormi pre zvládnutie kritických situácií.

 6 tipov ako na skialp - Nikdy nechoď von sám

Vďaka týmto tipom od Roberta vykročíš za skialpovými dobrodružstvami tou správnou nohou a tvoj záujem o tento krásny šport nezmizne ako stopy v snehu pri vetre alebo snežení, ale každá ďalšia sezóna ti prinesie viac a viac radosti a skvelých zážitkov.